Avukat, insanların birbirleri ile veya devletle olan ilişkilerde meydana gelen anlaşmazlıklarda hukuki olarak bilgisine müracaat edilen, ayrıca insanlarla ilgili konularda özellikle mahkemelerde temsil eden ve müvekkilinin haklarını savunan kişiye denir. AVUKATIN GÖREVLERİ Avukatın belli başlı görevleri; Bir insanın avukatlığını kabul etmeden önce o insanın aldığı davasının konusunu iyice öğrenir, faydalı olabileceğine inandığı zaman sorumluluğu kabul eder. […]
AVUKATIN GÖREVLERİ
Avukatın belli başlı görevleri;
Avukatlık mesleğinin gerektirdiği özellikler
Avukat olmak isteyen bir kişinin normal zekanın üstünde akademik ve sözel olarak üstün yeteneğe sahip olması gerekir. Yaşanan olaylar ve durumlar arasında ilişki kurabilme gücüne sahip olmalıdır, her türlü olayı derinlemesine araştırarak merakını gidermesi gerekir. Başkalarını anlayabilme yeteneğine ve etkileyebilme gücüne sahip olmalıdır. Türk diline hakim, akıcı konuşabilen birisi olmalıdır. Sorumluluk duygusu gelişmiş olması gerekir.
Ayrıca en önemli ilke, iyi bir ezber yeteneği olması gerekmektedir, çünkü kanunları, anayasa maddelerini noktasına virgülüne kadar ezbere bilinmesi gerekmektedir.
Çalışma ortamları
Avukatların çalışma ortamları genelde kapalı ortamlar olan adliye, büro gibi yerler olsa da gerektiğinde gözlem ve keşif yapma amaçlı çalışmalar için açık sahada da çalıştıkları olabilir. İşleri esnasında vekilleriyle savcılarla, yargıçlarla, adli personelle, emniyet yetkilileri ile iletişim halinde olurlar.
Çalışma alanları ve iş bulma fırsatları
Avukatlık mesleğinde iş alanı ve kapsamı çok geniştir. Kamu kurumlarında, özel şirketlerde, kişiye özel avukatlık hizmetleri yapabilecekleri gibi, kendi işyerlerini açarak bağımsız olarak da çalışma imkanına sahiptirler.
Avukat olabilmek için alması gereken eğitim ise liseden sonra 4 yıl Hukuk Fakültesi eğitimi görmek gerekmektedir. Eğitim süresince de hukukla ilgili dersler alması bir zorunluluktur. 4 yıllık Hukuk Fakültesi eğitimini bitirdikten sonra bir yıllık staj yapma zorunluluğu vardır. Staj bitirdikten sonra illerdeki baro yönetim kurulunca sözlü sınava tabi tutulur, başarılı olanlaraavukatlık yetki belgesi verilir.
Avukatlar ne kadar kazanır, avukat maaşı ne kadardır
Kendi hukuk bürosunun açmış olan ve kendi adına çalışan avukatların gelirleri oldukça tatmin edicidir. Ancak unutulmamalıdır ki çalışma düzenleri de oldukça zorlu ve yorucu olduğunu önceden bilinmelidir. Farklı işletmelerde, kurum ve kuruluşlarda avukatlık yapanların çok büyük farklı ücretler aldığını söyleyebiliriz. Bu durum kendini ispat etmiş birikimli ve ün yapmış kişiler için oldukça iyi gelir ve iyi ücret elde etme anlamına gelmektedir. Kısaca orantılamak gerekirse bir avukat Asgari ücretin 5 katı ile 15 katı arasında aylık para kazanma şansına sahiptir.
Bir önceki yazımız olan Kredi ile Alınan Ev (Konut) Satılır mı? başlıklı makalemizde banka ipotekli ev satın alınır mı, ipotekli ev satın alınır mı ve ipotekli konut satılır mı hakkında bilgiler verilmektedir.