Banka Nedir? Müşteriler tarafından emanet edilen mevduatları en iyi şekilde değerlendiren, ihtiyaç sahiplerine kredi veren, kredi alan ekonomik bir kuruluş olarak tanımlanır. Bankalar ayrıca; sermaye, kredi ve para konularına girerek çeşitli işlemler yapar. Kamusal ya da özel kişilerle işletmelerle ihtiyaçların karşılanması amacıyla faaliyette bulunur. Bankanın en basit tanımı şöyledir; Faiz karşılığında para alan, para veren, kambiyo işlemleri […]
Banka Nedir? Müşteriler tarafından emanet edilen mevduatları en iyi şekilde değerlendiren, ihtiyaç sahiplerine kredi veren, kredi alan ekonomik bir kuruluş olarak tanımlanır.
Bankalar ayrıca; sermaye, kredi ve para konularına girerek çeşitli işlemler yapar. Kamusal ya da özel kişilerle işletmelerle ihtiyaçların karşılanması amacıyla faaliyette bulunur.
Bankanın en basit tanımı şöyledir; Faiz karşılığında para alan, para veren, kambiyo işlemleri gerçekleştiren, iskonto yapan, kasalarında değerli belge, değerli eşya ve para saklayan ve ekonomik faaliyetlerde bulunan kuruluş olarak açıklanmaktadır.
İtalyanca bir kelime olan banka dilimizde yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Hatta o kadar yaygınlaşmıştır ki parayla ilgilenen herkesin ilk aklına gelen kelime olmuştur.
Tarihsel bir gelişme gösteren bu kavram çok eski dönemlerde de farklı şekillerde kullanılmıştır. Mezopotamya’da Hammurabi yasalarında bu kurumun parayı nasıl işletici ve nasıl komisyon alacağı tarihçiler tarafından ortaya çıkarmıştır.
Son yüzyıllarda zengin ailelerin ilgilendiği bankacılık sektörü önemli para kazanma araçları haline gelmiştir. Bugün bankacılık hızlı bir gelişme göstererek hem devlet hem özel sektör bazında artış göstermiştir.
Bankanın görevleri nelerdir
Bankalar kaynaklara akıcılık sağlar. Aracılık hizmeti yapar. Kurumların ve kişilerin sahibi olduğu her türlü maddi varlığı akıllı bir şekilde kullanarak getirisi sağlar. Kaynak kullanımını geliştirir iyileştirir. Banka parası oluşturur ya da kaydı parası yapar. Uluslararası ve ulusal ticaretin gelişmesine katkı sağlar. Bir ülkede ya da uluslararası arenada para politikalarının geliştirilmesine yardımcı olur. Servet ve gelir dağılımını etkiler.
Kısaca, başlıklar halinde özetlediğiniz görevler bankaların yaptığı çalışmalar arasındadır.
Bankacılık son zamanlarda giderek faaliyet alanını genişletmiştir.
Bankalar ne iş yapar? Bankaların görevleri nelerdir? Ülkelere göre değişiklik gösterebilir.
Üçe ayrılır.
Milli sermayenin bankalar ise üç grupta incelenir. Bunlar;
Türkiye’de faaliyet gösteren özel sermayeli bankalar şunlardır;
Türkiye’de faaliyet gösteren kamu bankaları
Türkiye’de faaliyet gösteren katılım bankaları
Devlet adına bantnot çıkarma yetkisi olan, para hareketlerini düzenleyen bir kurumdur. Merkez Bankası bir anonim şirket olarak hayata geçirilmiş 1211 sayılı kanun ile banka statüsü dışında olan özel durumlarda kullanılan hukuk kuralları ile yönetilmektedir.
Ekonomi çevrelerinde kurulmuş farklı amaçlı bankalar bulunmaktadır
Bunlardan bazıları şunlardır;
olarak sıralanabilir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun şartlarını yerine getiren kişi ya da kurumlar banka kurabilir. 5411 sayılı bankacılık kanunu ile 143’üncü ve 93’üncü maddelerine istinaden varlık yönetim şirketlerinin faaliyetlerini ve kuruluşuna ilişkin esaslar ve usul çerçevesinde bankalar kurulur.
Bu kapsamda varlık yönetim şirketleri ve faaliyetleri 5411 sayılı bankacılık kanununa göre kurulur. Gerekli şartları yerine getiren kişiler, şirketler çalışmalarını Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na sunar. Bu kuruldaki üyelerin en az beş tanesinin aynı yönde oy kullanması neticesinde banka kurulmasına izin verilir.
Banka nedir, bankanın görevleri nelerdir, banka nasıl kurulur sizlerin anlayacağı şekilde özetlemeye çalıştık. Ayrıntılı bilgileri banka kurulma süreçlerini ilgili Resmi Gazete’yi ve Bankacılık Kanunu’nu inceleyerek ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Kredi ile Alınan Ev (Konut) Satılır mı? başlıklı makalemizde banka ipotekli ev satın alınır mı, ipotekli ev satın alınır mı ve ipotekli konut satılır mı hakkında bilgiler verilmektedir.