2 yıllık ve 4 yıllık bölümleri bulunan, genelde banka, ekonomi, finans çevrelerinin fırsatlarını kollayıp çalışma imkanı yakalanan bankacılık ve sigortacılık bölümü oldukça revaçta olan programlar arasındadır. Bu bölümde koltuklarını çürüten gençler sigortacılık ve bankacılık sektöründe çalışmayı hedefler. Bilgi seviyelerini artırarak sektörde kalıcı olmak, çalışmak, sigorta ve banka temsilcilerinin yoğun iş temposuna ayak uydurmak için yarışa […]
2 yıllık ve 4 yıllık bölümleri bulunan, genelde banka, ekonomi, finans çevrelerinin fırsatlarını kollayıp çalışma imkanı yakalanan bankacılık ve sigortacılık bölümü oldukça revaçta olan programlar arasındadır. Bu bölümde koltuklarını çürüten gençler sigortacılık ve bankacılık sektöründe çalışmayı hedefler. Bilgi seviyelerini artırarak sektörde kalıcı olmak, çalışmak, sigorta ve banka temsilcilerinin yoğun iş temposuna ayak uydurmak için yarışa katılırlar.
Geçmiş dönemlerde sadece sigortacılık bölümü bağımsız bir şekilde okunuyordu, son yıllarda iki sektörün birbiriyle paralel olması sebebiyle Yüksek Öğrenim Kurumları sigortacılık-bankacılık bölümlerini birleştirerek donanımlı ve birikimli gençler yetiştirmeyi hedefliyor.
Sigortacı, bütün risklere karşı kayıpların giderilmesine yönelik teminatlar sunan kişidir. Elbette kendi adına bu işi yürütmez, bağlı bulunduğu sigorta şirketinin kendine tanıdığı yetkileri kullanır.
Bankacılık meslek elemanı da bütün bankacılık işlemlerinde kendine verilen benzer görevleri hatasız yerine getiren kişidir.
Bu alanda yürümek isteyenlerin ekonomi, finans, matematik konularında başarılı olması beklenir. Sadece bu yetmez, insanlarla iletişimi güçlü, dikkatli, kapalı alanlarda uzun süre çalışmaktan sıkılmayan insan tipine uygundur. Ayrıca, sempatik, yeniliklere karşı pozitif bakan kişiler olması istenir.
Bankacılık ve Sigortacılık bölümü ülkemizde ve dünya çapında para ve sigortacılık piyasasının mevzuat-işleyiş hakkında temel kavramlara hakim olması muteberdir. Temsil ettiği kurumun danışmanlığını yapacağı için en iyi şekilde görevini icra etmesi istenir.
Programı bitiren gençler teknik ve teorik altyapılarının en iyi şekilde kullanılması için finans ve reel sektörde kendilerini göstermeleri gerekir. Özel sigorta firmalarında ve banka şirketleri dinamik gençleri bünyesine katmak ister. Finans bünyesinde de kendine görev alabilirlar. Bunun için belli sınavlar aşılması zorunludur.
Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü mezunları yeminli mali müşavirlik ya da muhasebecilik işlerini de yürütebilirler. Rekabetçi bir piyasada alabildiğine geniş bir yelpazede iş imkanı yakalama olasılığı bulunan bu bölüm öğrencileri, pratik yapmayı ihmal etmemelidir. Çünkü geçerli akçe hayatı tanımak, bilmek, uygulamada başarılı olmaktan geçiyor.
Elbette her iki bölüm aynı anda yapılmayacak, okurken iki farklı meslek içeren tek diploma sahibi olunacak. Çalışırken ise kendine uygun olan alanda iş bulma yolu denenecek.
Alternatifi bol olan bir yükseköğrenim bölümünden bahsediyoruz. Hem kamu iştiraklerinde hem de özel sektör teşebbüslerinde kendine pozisyon bulunabilecek bir bölümden bahsediyoruz.
Kendini kanıtlamış kişiler büyük sigorta şirketlerinin kendine vereceği görevlerde boy gösterebilir ya da kendi özel danışmanlık şirketini kurup çalışma düşüncesinde olanlarda şube temsilciliği ile yoluna devam edebilir.
Bankacılık meslek elemanı da benzer şekilde, bankaların farklı birimlerinde görev alabilir. Gişe memurluğundan tutun da bireysel kredilerden daha yukarılara tırmanıp şef, müdür olma yolunda ilerleyebilirler.
Sigortacılık ve bankacılık tam size göredir diyebiliriz.
Tahmin edilenin ya da düşünülenin aksine parayla iç içe olan bu meslek elemanının çok para kazandığı doğru değildir. Hele hele, özel sektörde sigortacılık ya da bankacılık üzerine hizmet üretenler, öyle aman aman para kazanmıyorlar.
Yeni başlayan bir sigortacı ya da bankacı asgari ücret düzeyinde ile ücretlendirilir. Sonraki yıllarda ise çok fazla olmamak kaydıyla maaşı artış gösterebilir.
Sigortacı ya da bankacı olmak için hangi eğitimi almak gerekir? Her iki alanda da alternatifler bulunmaktadır. Üniversitelerin önlisans veya lisans eğitimi veren bölümlerinden okumak yeterlidir.
Özel sektör genelde lisans düzeyinde eğitim almış gençleri tercih etmektedir. Dolayısıyla işin başında birazcık gayret gösterip 2 yıl yerine 4 yıllık sigortacılık ve bankacılık bölümü okunmalıdır.
Alternatifler oldukça fazladır. Vakıf üniversitelerinin devreye girmesi ile hemen her ilde bu bölümden eğitim almak mümkün kılınmıştır. Fazla parası ve zamanı olmayanlar da üzülmesine gerek yok. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bünyesinde bu bölümü uzaktan okumak mümkündür.
Eğer 2 yıllık bir bölümden mezunsanız dikey geçiş ile 4 yıllık bankacılık ve sigortacılık bölümü okuyabilirsiniz. Sonrasında pazarlama, finans, bankacılık, ekonomi, iktisat gibi ilgili bölümde yüksek lisans fırsatınızı değerlendirebilirsiniz.
Çok fazla zaman kaybetmeden hayata atılmak maaş almak isteyenlerde devlet teşekküllerinde çalışmayı düşünülüyorsa KPSS barajını aşılmalıdır. Baraja takılanlar ya da gözü kesmeyenler özel bankacılık ve sigortacılık firmalarıyla temasa geçerek iş bulma yoluna girmelidir. Çünkü rekabetçi bir sektör olduğunu en başında hatırlatmıştık. Bu rekabetten başarıyla çıkabilmeniz için yapılması gereken önemli iş; tecrübe edinmek. Yeterince bilgi birikimi, hayat tecrübesi olmayan gençlere kurumsal bankalar ve sigortacılık şirketleri iş teklifi yapmaz. CV’si dolu olan Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü mezunları her yerde, istediği ücreti alarak çalışma iş imkanı yakalarlar.
Bir önceki yazımız olan Çeviri Yaparak Para Kazanmak başlıklı makalemizde Çeviri ajansı açmak, Çeviri işinden gelir elde etme ve kitap çevirme işi hakkında bilgiler verilmektedir.