Son dönemlerin gözde mesleklerinden olan beslenme uzmanı ya da diğer adıyla diyetisyen insanların nasıl beslenmesi gerektiğini, beslenirken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda yardımcı olan bir kişidir. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebilmek için yemek menüsü hazırlanması, yiyeceklerin insan sağlığına uygun bir şekilde hazırlanıp sunulması gibi konularda çalışır. Mevcut besin kaynaklarının ekonomik ve sağlık yönünden uygun şekilde […]
Diyetisyenin görevleri
Beslenme uzmanı (Diyetisyen) Mesleğinin Gerektirdiği Özellikler
Beslenme uzmanı olmak isteyen bir kişi fen bilimlerine ilgi duyması gerekir. Özellikle de kimya ve biyoloji bölümlerine meraklı olmalı, insanlar arası diyaloğu iletişimi güçlü işbirlikçi bir yapıya sahip olmalıdır. Herkese yardım etmekten haz almalıdır. Uğraştığı alan sağlık olduğu için çok titiz ve sorumluluk duygusu gelişmiş kimseler olması gerekmektedir.
Beslenme uzmanı (Diyetisyen) Çalışma Ortamı ve Şartları
Beslenme uzmanları her türlü besin tüketilen ortamlarda çalışmadığından özellikle fabrikalarda, yurtlarda, hastanelerde, okullarda görev alabilir. Çalıştıkları yerler temiz olması gerekir fakat mutfak denetimi yaparken bazen hoş olmayan kokuların geldiği bölümler meydana gelebilir. Çalışılan yer genelde oturularak yapılan iş koludur. Beslenme uzmanları her türlü insanla muhatap olmak zorundadır, bu sıradan bir işçiden en üst düzeyde yönetici pozisyonunda ki insana kadar değişebilir.
Diyetisyenlik Çalışma Alanları ve İş Bulma
Beslenme uzmanları koruyucu ve eğitici diyetisyen görevlisi olarak halk sağlığı birimlerinde hizmet edebilir. Beslenme eğitimcisi veya öğretmen olarak eğitim kurumlarında çalışabilir. Kliniklerde diyetisyen olarak yataklı tedavi kurumlarında da çalışma şansına sahiptirler. Yine toplu beslenme yapılan kuruluşlarda besin üretimi yapan fabrikalarda, özel beslenme ve spor merkezlerinde de beslenme uzmanı olarak görev yapabilirler.
Beslenme Uzmanı Olmak İçin Gereken Eğitimler
Lise öğreniminden sonra üniversitelerin diyetisyenlik eğitimi, beslenme ve diyetetik bölümlerinde okuyarak gerçekleşir. Bu amaçla YKS sınavında yeterli puan alarak üniversitelerin ilgili bölümünde okumak şartıyla beslenme uzmanı olunabilir. Eğitim süresi 4 yıldır, eğitim süresi boyunca da beslenme dersleri ile ilgili konular işleneceğinden aynı zamanda istatistik, sosyoloji, psikoloji, matematik, kimya, biyoloji gibi hemen hemen bütün dersleri alınması, öğrenilmesi gerekmektedir.
Meslekte ilerlemek için lisansüstü eğitim alma şansları vardır çalışırken da hastanelerde bölüm şefi gibi ünvanlar elde edilebilir.
Beslenme Uzmanı (Diyetisyenin) Maaşı
Diyetisyenin aldığı ücret ise devlet memuru olarak çalıştığı kurumlarda normal devlet memuru ücreti ile çalışıp aynı zamanda yan ödemelerden faydalanabilir. Özel sektörde çalışmak isteyenler asgari ücretin 4 – 5 katından fazla gelir elde edebilirler. Ayrıca bağımsız olarak çalışmak isteyenler de kendini kanıtladığı takdirde düşünemeyecekleri kadar çok para kazanabilirler.
Bir önceki yazımız olan Beşamel Soslu Tavuklu Karnabahar Yemeği Tarifi başlıklı makalemizde beşamel soslu karnabahar ve tavuklu karnabahar yemeği hakkında bilgiler verilmektedir.