Canlıların yapısı, oluşumları, gelişimleri ilgili araştırma yapan, Sağlık Bilimleri alanında çalışan, beslenme konusunda araştırmalar yaparak kendini kanıtlamış, doğa olayları ile ilgili konularda da uygulamalı araştırmalar yapan kişiye biyokimyager adı verilir. Biokimyagerin görevleri Genetik özellikle ilaçların etkileri ve hastalıklardan meydana gelen kimyasal değişimler konusunda araştırmalar yapmak Canlı familyaları hastalıkları hakkında organizmalar üzerinde araştırma ve incelemeler yapmak Laboratuvar içinde […]
Biokimyagerin görevleri
Biyokimyager olmak için gerekli özellikler
Biyokimya uzmanının çalışma ortamları genelde sessiz kapalı yerlerdir. Fakat kullanılan kimyasal bileşikler ve malzemeler nedeniyle biraz kötü kokabilir. Plastik maddeleri, temizlik maddeleri, gıda, ilaç gibi üretim yapan fabrikalarda veya arıtma tesisi gibi yerlerde çalışmak zorunda olanlar farklı sorunlarla karşılaşabilir. Tehlikeli ve zehirli maddeler veya radyoaktif madde bulunan yerlerde çalışanlar çok dikkatli olmalı ve kesinlikle özel güvenlik önlemleri alınmalıdır.
Biyokimyagerler benzer nitelikte olan kimya, biyoloji, fizik gibi diğer fen kolları ile beslenme, sağlık ve çevre konularında da önemli bir branş haline geldiği için yukarıdaki benzer mesleklerle sıkı bir işbirliği halinde olması gerekir. Biyokimyagerler çalıştığı işin çeşidine göre biyologlar, laborantlar, Eczacılar, Ziraat Mühendisleri, çevre mühendisleri gibi çok farklı sektör çalışanları ile iletişim halinde olmaları gerekir.
Biyokimya uzmanı olmak için gerekli eğitim lise veya dengi bir okuldan mezun olanların YKS sınavında minimum taban puanları geçerek üniversitelerin biyokimya lisans programlarına yerleşmesi gerekmektedir. 1 yıl zorunlu yabancı dil hazırlık programı okuduktan sonra eğitim süresi toplam 5 yıldır. Bu program içinde biyo-kimya olmak üzere 2 ana program vardır. Üniversitede Kimya ve biyoloji konularını içeren çok farklı dersler alınarak, sonunda da Staj yapılması şartı ile biyokimyager ünvanı ile mezun olurlar.
Biyokimyagerlerin çalışma alanları ve iş imkanları
İlaç ve özellikle biopolimerlere karşı dayanıklı protezler ve tıbbi malzemeler üreten fabrikalarda, elyaf, boya, plastik benzeri kimyasal maddeler üretilen yerlerde çalışırlar. Kozmetik tarım ilaçları deterjan gibi teknolojiye dayalı üretim yapılan sanayi tesislerinde ve benzeri her türlü sanayi kuruluşlarında çalışma olanakları mevcuttur.
Yine üniversitelere bağlı biyoteknoloji araştırma ve uygulama merkezlerinde, genetik hastalıklar araştırma merkezlerinde, araştırma laboratuvarları ve tıbbi analizler gibi sıradan işlemlerin yapıldığı laboratuarlarda da çalışma olanakları vardır.
Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki laboratuvarlarda da muvazzaf subay ve astsubay olarak çalışma şansları mevcuttur. Dünyada çevre kirliliğinin artması sonucunda çevre örgütlerinde ya da endüstriyel tesislerin kurduğu veya belediyelere ait arıtma tesislerinde çalışma şansları da vardır. Ülkemizde yeni gelişen bir sektör olması sebebiyle ve birçok bilim alanıyla kesişmesi nedeniyle bu bölümden mezun olanların yüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyer yapma imkanları da oldukça fazladır.
Biokimyagerler ne kadar maaş alır
Kamu sektöründe istihdam eden biyokimyagerler devlet memurlarının aldığı maaş kadar, derece ve kademeye göre ücret alır. Ancak Özel sektörde çalışanların ücretleri bulunduğu pozisyona göre değişir. Çoğunlukla ilk defa işe başlayanların Asgari ücretin iki katına yakın ücret aldığı bilinmektedir. Fakat ileriki yıllarda kişinin performansına ve bilgisine göre alacağı ücret asgari ücretin 10 katına kadar çıkabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Kredi ile Alınan Ev (Konut) Satılır mı? başlıklı makalemizde banka ipotekli ev satın alınır mı, ipotekli ev satın alınır mı ve ipotekli konut satılır mı hakkında bilgiler verilmektedir.