Finans kurumlarında, bankaların Ekonomi – Finans bölümlerinde, aracı kurumlarda ya da anonim şirketlerin Finans departmanında borsa ve finans işlemleri konusunda aracılık işlemlerini üst birimlerin emrinde yürüten kişiye borsa ve finans elemanı denir. Borsa ve finans elemanının görevleri Borsa ve finans elemanının görevleri çalıştığı kuruma göre değişir. Bankacılıkla ilgili bölümlerden çalışırken yeni müşterilere hesap açar, müşteriler adına hisse […]
Borsa ve finans elemanının görevleri
Borsa ve finans elemanının görevleri çalıştığı kuruma göre değişir.
Bankacılıkla ilgili bölümlerden çalışırken yeni müşterilere hesap açar, müşteriler adına hisse senedi alımı ya da satımına aracılık yapar, müşterisinin talimatı doğrultusunda halka arz edilecek firmalar konusunda aracılık hizmeti yapar, müşterilerine yatırım fonu, devlet tahvili, hazine bonosu gibi konularda yardımcı olur.
Anonim şirketlerde hisse çalışanlar ise şirketin finansal olarak analizini yorumlar, çalıştığı şirketin yaptığı yatırım planlarını katkı sağlar.
Borsa ve finans meslek elemanı olmak için gerekli özellikler
ÇALIŞMA ORTAMI
Borsa ve finans elemanı olanlar sürekli gürültülü ve kapalı ortamlarda bulunduğundan farklı insanlarla çalıştığı için büro, ofis, bilgisayar çok iyi kullanılması gerekmektedir. Çok önemli ve zaman kavramı da değerli olduğu için mali kayıplardan sorumlu olduğu için hızlı düşünmeli, hızlı davranmalıdır. Çünkü yaptığı iş çok büyük meblağ içerdiği için anlık hareketlerde yüksek kar ve zarar yaşanacağı için müşterilerle hızlı hareket etmeli, hızlı karar vermeli. Bu sebeple yıpratıcı olduğunu, aşırı stres altında çalışılacağını bilmeniz gerekir. Ancak sandalyede rahat bir mekanda çalışacağız için ayakta kalmayacağınızı sadece zihinsel olarak yapacağınızı söyleyebiliriz.
Borsa ve finans elemanı olmak için alınması gereken eğitim
Meslek liselerinin ekonomi, finans içerikli bankacılık, borsa hizmetleri, Emlak komisyonculuğu, işletme, muhasebe gibi bölümlerinden mezun olanlar sınavsız ön lisans programı olan borsa ve finans programına geçiş yapabilirler. Ancak diğer lise mezunları YKS sınavında yeterli minimum taban puanı almak zorundadırlar. 2 yıllık eğitim süresince ekonomi, iktisat, işletme, maliye, Ticaret Hukuku gibi dersleri ağırlıklı olarak istedikten sonra borsa ve finans ön lisans diploması almaya hak kazanırlar, borsa ve finans meslek elemanı olarak iş hayatına atılırlar.
İş bulma fırsatları ve çalışma alanları
Ülkemizde son zamanlarda Sermaye Piyasası kanunu çıktıktan sonra Menkul Kıymetler Borsası alanında çok önemli gelişmeler olmaktadır. Bu amaçla İstanbul Menkul Kıymetler borsasında işlem gören her türlü hisse senedi menkul Kıymet türleri çeşitlilik kazandığından bu sektörde faaliyet gösteren resmi ya da özel kurumlar bu meslek elemanına oldukça fazla ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple kendini geliştiren bu bölüm mezunları oldukça şanslı ve oldukça fazla para kazanma, iş bulma şansları mevcuttur. Çalışacakları aracı kurumlar gümrük müdürlükleri, Esnaf Odaları, bankalar, olarak göze çarpmaktadır.
Borsa ve finans meslek elemanı maaşı
Çalıştığı kurumlarda alacakları maaş Asgari ücretin 3 katına kadar çıkmaktadır. Kazanç elbette çalıştığınız sektörde tecrübe ve yeterlilik durumuna göre değişecektir. Ancak kendini iyi yetiştirmiş ve müsterileri tarafından beğenilen kişiler komisyon bile alabilirler. Yani para kazandırırsanız sizi de görürler…
Bir önceki yazımız olan Kredi ile Alınan Ev (Konut) Satılır mı? başlıklı makalemizde banka ipotekli ev satın alınır mı, ipotekli ev satın alınır mı ve ipotekli konut satılır mı hakkında bilgiler verilmektedir.