Büro yönetimi ve sekreterlik meslek elemanı ne iş yapar Kurum ve kuruluşlarda yöneticiye yardımcı olmak adına işletmede önceden belirlenen amaçlar doğrultusunda yapılan planlamalar, koordine edilen kaynakların uygun şekilde yönetilmesi işini yapan kişiye büro yönetimi ve sekreterlik meslek elemanı adı verilir. Sekreterin görevleri ve sorumlulukları Sekreterin görevleri arasında; büro yönetimi işlerini yürütmek çalıştığı kuruma gelen giden […]
Kurum ve kuruluşlarda yöneticiye yardımcı olmak adına işletmede önceden belirlenen amaçlar doğrultusunda yapılan planlamalar, koordine edilen kaynakların uygun şekilde yönetilmesi işini yapan kişiye büro yönetimi ve sekreterlik meslek elemanı adı verilir.
Sekreterin görevleri ve sorumlulukları
Sekreterin görevleri arasında;
Büro yönetimi ve sekreterlik meslek elemanının çalışma koşulları
Büro yönetimi ve sekreterlik meslek elemanı adı üzerinde sürekli kapalı ortamlarda yani büroda çalışır. Çalışma saatleri ise çok düzenlidir, fakat çalıştığı kuruma bağlı olarak bazen yöneticiye bağlı olarak geç saatlere kadar ya da hafta sonları çalışması gerekebilir. Yapacağın iş sürekli insan ilişkileri olduğu için belgeler bilgiler, dökümanlar ve evraklar olacaktır.
Sekreter olmak için gerekli özellikler
Sekreter olabilmek için alınması gereken eğitim
Lise eğitiminden sonra meslek yüksekokullarının büro yönetimi ve sekreterlik bölümünde verilmektedir. Üniversitelerin çoğunda bu bölüm mevcuttur. Ticaret Meslek Lisesi. Anadolu Ticaret Meslek Lisesi. Anadolu Kız Meslek Lisesi gibi içinde sekreterlik ve büro yönetimi bulunan meslek liselerinden önlisans programına sınavsız geçiş yapanlar rahatça bu bölümde okuma şansına sahiptir. Diğer lise mezunları YKS sınavından minimum yeterli puanı alarak bu bölüme girip 2 yıl okumak zorun dadır.
Elbette bu bölümü okuyup sekreter olmak zorunda değilsiniz. Kendini yetiştirmiş, iş ortamını bilen, insan ilişkileri güçlü olan kişiler kurum ve kuruluşlara müracaat ederek kendilerini tanıtıp bu işleri çok iyi yapabildiğini, yapabileceğini ispat ettiği takdirde, eğitime bakılmaksızınsekreter olarak çalışma şansınız mevcuttur.
Sekreterler ne kadar maaş alır
Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan sekreterler devlet memurları kanununa göre genel idare hizmetler sınıfında belirtilen katsayı ve tazminatlara göre ücret alır. Günümüz şartlarında 2500 lira civarında olduğunu söyleyebiliriz. Özel sektörde çalışan sekreterler ise çalıştığı konuma göre ve yöneticilerin memnuniyetine göre alacağı ücret çeşitlilik gösterir. Bu durum elbette çalıştığınız kuruma göre de işletmeye göre de değişecektir. Bu sebeple sekreterlik maaşı asgari ücretten başlayıp çalıştığınız işletmede etkinliğinize ve yöneticinin memnuniyetine göre ve bulunduğunuz konuma duruma göre değişecektir.
Bir önceki yazımız olan Kredi ile Alınan Ev (Konut) Satılır mı? başlıklı makalemizde banka ipotekli ev satın alınır mı, ipotekli ev satın alınır mı ve ipotekli konut satılır mı hakkında bilgiler verilmektedir.