Evlerde mekanların güzel görünmesi amacıyla ya da kadınların süslenmek amacıyla kullandıkları takıları tasarlamak teknoloji ile birlikte yapıldığı zaman mükemmel ürünler ortaya çıkar. Son yıllarda gerek takı tasarım atölyeleri, gerek eğitim kurumları bu alanda ihtiyacın karşılanması maksadıyla üzerine düşen vazifeleri yerine getirmeye gayret ediyor. Üniversitelerin meslek yüksek okulları da takı teknolojisi ve tasarım uzmanı yetiştirmek için gerekli bölümleri bünyelerine katmıştır. Bu mesleğin akademik olarak üretilmesi için gerekli destek meraklılarına verilmektedir.
Takı teknolojisi ve tasarımı yüksek okulu açılarak sektörün ne kadar değerli ve katma değeri güçlü olduğu vurgulanmış oluyor. Özellikle kuyumculuk, gemoloji ve takı tasarımı üzerine yüksek okul açan üniversiteler büyük rağbet görmektedir.
Mücevherler, usta eller sayesinde sanat eserine dönüşmektedir. Geçmiş dönemlerde bu işler usta-çırak ilişkisi ile öğretilirdi. Günümüzde ise akademik anlamda eğitim verilerek gerçek tasarım ve şaheser ortaya çıkarma amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Geleneksel yöntemle işi yapanlar da elbette mevcuttur. Ancak, sanatsal becerilerini teknoloji ile birleştirerek mücevher parçalarını insanların beğenisine sunmak ayrı bir meziyet olarak yorumlanmaktadır.
Takı tasarım uzmanı, değerli madenleri tasarlayarak insanların kullanımına sunan kişidir. Aklınıza gelebilecek her türlü değerli maden takı tasarımcısı sayesinde sanat eserine dönüşüyor ve insanların gözdesi arasında yer bulur. Takı tasarım uzmanı şu işleri yapar:
Lise ya da dengi okullardan mezun olduktan sonra tasarım üzerine eğitim veren yüksek okulları giriş yapmalıdır. Bunun için ilgili üniversitelerin bölümlerinin tutturabilecek minimum puanı sahip olmak yeterlidir. Özel yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.
Mersin Üniversitesi’nde gemoloji, kuyumculuk, takı tasarımı takı teknolojisi ve tasarımı bölümleri gibi diğer üniversitelerin ilgili meslek yüksek okulları kazanılmalıdır. 4 yıl takı tasarlama üzerine eğitim almak yeterlidir. Dersler genelde uygulama ağırlıklı olarak atölye ortamında verilmektedir.
Stüdyo kuyumcusu olarak kendi atölyesini açabilecekleri gibi, piyasada mücevher işleme değerli madenleri şekillendirme, tasarlama üzerine faaliyet gösteren yerlerde iş bulabilirler. Serbest çalışmayı tercih edenler ister evinde isterse açacağı bir stüdyoda çalışmalarını yürütebilir.
Akademik olarak yoluna devam etmek isteyenler üniversitelerde okutman olabilir ya da öğretim görevlisi veya öğretim üyesi olarak yeni nesil tasarımcılara bilgilerini aktarır.
Teknoloji ve malzemeleri birlikteliğini bir arada yapabileceği gibi sadece tasarlama kısmında da çalışabilir. Tam tersi, üretim aşamasında atölyelerde görev alır. Büro ortamında tasarlama aşamasında kendini geliştirenler olabileceği gibi atölye ortamında çalışanlar sanat değeri yüksek eserler kazandırırlar. Bireysel ya da ticari müşterilerle görüşerek işlerini zirveye taşıyabilirler. Bunun için ithalatçı imalatçı firmalar ve kuyumcularla eşgüdüm halinde hareket ederler.
İş bulma düşüncesinde olanlar reklam ajansları ile görüşebilir. El sanatları üzerine çalışmalar yapan merkezler de öğretici olabilirler. Kuyumcu firmalarında tasarlama uzmanı olarak görev alabilirler. Küçük ya da orta ölçekli iş yapan sektörlerde küçük çaplı işler alabilirler.
Bağımsız olarak çalışmak isteyenler kendi iş yerini açar, bağımsız çalışır. Ürettikleri ürünleri imalatçı firmalar, kuyumcular ve ticari müşterilerle paylaşırlar. İki ayaklı bir basamağı olan bu meslekte isteyen üretim aşamasında isteyen tasarlama aşamasında iş imkanları araştırır. Her ikisini birlikte yapma durumu da söz konusudur. Bu şekilde çalışanların iş bulma olanağı daha yüksektir.
Bir önceki yazımız olan Promosyon Bez Çanta başlıklı makalemizde promosyon çanta hakkında bilgiler verilmektedir.