Tipo baskı neye denir Matbaacılık alanında yüksek baskı tekniğine verilen isimdir. Yazılar yükseltilerek mürekkeplenip direkt olarak kağıda geçirilir. Yani görüntünün kağıt üzerine direkt olarak kalıptan geçirildiği bir tekniktir. Dolayısıyla yüksek baskı adı verilen teknik tipo baskısı olarak adlandırılmaktadır. Baskı işlemi esnasında mürekkep alan bölümler almayan kısımlardan biraz daha yüksek seviyede olması dolayısıyla bu isimle anılmaktadır. […]
Matbaacılık alanında yüksek baskı tekniğine verilen isimdir. Yazılar yükseltilerek mürekkeplenip direkt olarak kağıda geçirilir. Yani görüntünün kağıt üzerine direkt olarak kalıptan geçirildiği bir tekniktir. Dolayısıyla yüksek baskı adı verilen teknik tipo baskısı olarak adlandırılmaktadır. Baskı işlemi esnasında mürekkep alan bölümler almayan kısımlardan biraz daha yüksek seviyede olması dolayısıyla bu isimle anılmaktadır.
Tipo baskı tekniğinde metal harfler birer birer sayfaya yerleştirilir. Bunun için uzun ve zahmetli bir süreç gerekir. Bu teknik çocukların ilkokulda yaptığı patates baskısına benzemektedir. Kalıp üzerine yerleştirilecek olan görüntünün baskı esnasında tersi çıkmaktadır. Geçmiş dönemlerde yaygın bir baskı tekniği olarak kullanılan tipo baskısı bugün önemini yitirmiştir. Günümüzde ise tipo makineleri daha ziyade çoklu kesim, numaratör baskı, gofre yapımı, perforaj yapmak için kullanılmaktadır.
Tipo baskısı yapılırken iki silindirden faydalanılır. 1. silindir kalıp için, diğer silindir ise baskı için kullanılır. Yüksek baskı olarak adlandırılan bu teknik flexo baskı tekniği olarak da göze çarpmaktadır. Tipo baskısında kullanılan kalıplar antimon, kalay, kurşun içeren hurufatlar ve klişe altlıklar ile pirinç çizgilerden müteşekkildir. Bu baskı tekniği çok fazla tercih edilmemektedir ancak hala bazı matbaacılar bu makineler ile farklı amaçlara yönelik kesimler ve özel koleksiyon yayınlarının fatura, kartvizit imalatı için kullanılmaktadır.
Yüksek baskı yapmak amacıyla kendine görev verilen kalıpta görüntüyü en iyi şekilde yansıtarak, baskı makinelerde makine ve el işleri gerektiren bölümlerin cetvel kalıpları ile Metin kalıplarının baskısını hazırlayan resim kalıplarını baskısını oluşturan kişiye tipo baskıcı denir. Yüksek kalitede hızlı baskı üretebilen makinaların hazırlanması, çalıştırılması, ürünlerin hazırlanması sürecinde aktif rol oynayan kişidir.
Ölçü aletleri ve el aletleri başta olmak üzere bakım ve kontrol amaçlı diğer aletleri de kullanması kaçınılmazdır. Farklı ebatlarda tornavida, takozlu çekiciler, değişik ebatlarda ezme taşları, farklı boyutlarda keskin ağızlı ıspatula, espace ve zımbalar kullanabileceği el aletleri arasındadır. Ölçü aletleri olarak da higrometre, tipometre, mikrometre, kumpas, cetvel en çok ihtiyaç duyduğu ölçü araç gereçleridir.
Ayrıca makinelerin bağlanması, yağlanması için kullandığı aletler de bulunmaktadır. Bunlar değişik ebatlarda gale, çember, bıçak numaratör, bıçak kalıpları ve yağdanlıklar olarak sıralanmaktadır.
Aşırı dikkat gerektiren bir iş yerine getirileceği için gözler ve elleri eşgüdüm halinde çalışabilen kişiler olması gerekir. Resimler, şekiller arasında en ince ilişkiyi görebilenler. Makineler ve malzemeler arasında sürekli zaman geçirmeyi tercih edenler. İnsanlarla iletişim halinde çalışmayı benimseyenler. Görsel zekaya sahip olanlar tipo baskıcı olmak için yeterli özelliğe sahip kabul edilmektedir.
Değerli evrak basımı yapan Darphane, banknot matbaası gibi baskı makinalarının bulunduğu yerlerde çalışabilirler. Çalışılacak ortam yağlı, mürekkepli kısacası kimyasal maddeler içeren ve gürültülü olan yerlerdir. Sürekli ayakta çalıştıkları için yorulma söz konusudur. Makinalar ve malzemeler arasında mekik dokunacağı için yorgunluk hat safhada ulaşabilir. Ancak günümüz makinalarının otomasyon sistemi ile çalışması insan emeğinin ve yorgunluğunu biraz hafifletmektedir.
Tipo baskıcıları genelde matbaa işlerini yerine getiren kişiler tercih etmektedir. Maalesef bu bölüm ile alakalı eğitim alınacak kurum yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla tipo baskıcı veya matbaa teknolojisi alanı adı altında kalfalık ve ustalık eğitimleri, çıraklık eğitim merkezlerinde verilmektedir. Çıraklık meslek eğitimi kapsamında teçhizat, makine bilgisi, baskı teknikleri, araç gereçlerin tanıtımı, makinaların temizlik ve bakımları, yazı yazma, takım kullanma, çizim yapma, projelerin okunması ile birlikte işletme bilgisi, iş güvenliği gibi eğitimler verilmektedir. Çırak yetiştirilirken hem teorik bilgiler hem de usta öğreticiler gözetiminde iş yerlerinde pratik yapma imkanı da tanınmaktadır.
Bu alanda eğitim alan öğrenciler farklı sektörlerde iş imkanı yakalayabilir. Dijital medya ne kadar yaygın olursa olsun banknot matbaaları, dergi basım evleri, yayınevleri, gazete, kitap basımı yapan yerler ve Darphanede çalışma olanağına sahiptirler. Bu bölümde sadece erkekler değil, kız öğrencilerin de eğitim alma, iş bulma, para kazanma hakkı mevcuttur.
Çıraklık eğitimi süresince Asgari ücretin yüzde on beşi kadar ücret ödemesi yapılmaktadır. İş kazasına koruma amaçlı sigorta primleri de devlet tarafından ödenmektedir. Staj aşamasında çalıştıkları işletmelerde her türlü sosyal olanaklardan faydalanma hakkı bulunmaktadır. Esas olan ise sürekli olarak çalışan tipo baskıcı maaşı. Profesyonel manada işini icra eden bu meslek erbabı tecrübesi, birikimi, yaptığı iş kalitesi oranında kazanç elde edecektir. Asgari ücret ile kıyaslandığında iki üç katını bulan gelir anlamına gelmektedir.
Bir önceki yazımız olan Doğal Et Üretiminden Para Kazanmak başlıklı makalemizde Doğal et, doğal et üretimi yapmak ve yapay et hakkında bilgiler verilmektedir.