Tozaltı kaynağı neye denir nasıl yapılır Büyük sanayi kuruluşları dev makineleri ile kaynak işlerinin yapılma sürecinde görev alan tozaltı kaynakçısı ya da kibarca ismi ile tozaltı kaynak operatörü metalleri birleştirmeye yarayan teknik elemandır. Tozaltı kaynağı adı verilen işlem ise içinde farklı elementlerin birleşmesi ile oluşturulan toz örtülü bir kaynak yöntemidir. Bu kaynak uygulamasında içerisinde kireç, […]
Büyük sanayi kuruluşları dev makineleri ile kaynak işlerinin yapılma sürecinde görev alan tozaltı kaynakçısı ya da kibarca ismi ile tozaltı kaynak operatörü metalleri birleştirmeye yarayan teknik elemandır. Tozaltı kaynağı adı verilen işlem ise içinde farklı elementlerin birleşmesi ile oluşturulan toz örtülü bir kaynak yöntemidir.
Bu kaynak uygulamasında içerisinde kireç, silikat, magnezit, oksit gibi elementler buluşmaktadır. Tozaltı kaynağı adı verilen bu işlem esnasında elektrot diğer kaynaklarda olduğu gibi çubuk halinde değildir. Makaraya sarılmış olan tel ve sürekli hareket halinde olan bir sistem ile devamlılık sağlanır. Yapılan işlem esnasında metallerin birbirine kaynatılmalıdır. Uygulama birazcık farklılık arz etmektedir. Diğer kaynak uygulamalarına göre daha avantajlıdır. Çünkü 10 kata kadar daha fazla metal ergiyebilme özelliği olması sebebiyle verimlilik de oldukça yüksek olmaktadır. Bu işlemi yapan kişilere tozaltı kaynak operatörü adı verilmektedir. Tozaltı kaynağının kaliteli işlevi metali çok iyi korur. Böylece sıvı metal de safsız hale gelir.
Kaynak işlemi yapılırken gerekli olan her türlü araç gereç ve ekipman tozaltı kaynak operatörü için de olmazsa olmaz unsurlardandır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür;
Kaynak tozu, kaynak teli, ısı tebeşirleri, toz kurutucu, işaret kalemleri, spiral taş motoru, şerit metre, ön ısıtma düzeneği, tel fırça, maske, keski, tornavida, kaynakçı kumpasları, çekiç, kaynak ilerleme mekanizması, alien anahtarı, demirci makası, anahtar takımı, çelik burunlu ayakkabı, elek, eldiven, emniyet gözlüğü, baret, gönye, akım üreteci, izolasyon battaniyesi, sabitleme elemanları.
Çalıştığı işyerinde metalleri birleştirme esasına dayalı olan iş ve işlemler tozaltı kaynak operatörünün yapacağı işler ve görevler arasındadır. Bunlar;
Tozaltı kaynakçısı olmak için çok özel yetenekler ve beceriler beklenmez. Ancak bu mesleğe gönül vermiş metaller ile ilgilenen gösteriye önem veren kişiler tercih edilir. Ayrıca yapılacak çalışmaların önceden hafızada canlandırılması için belleğin güçlü olması beklenebilir. Dikkatini belli bir noktaya çekebilen, sabırlı, çalışkan, üretken metal kokusundan zevk alan kişilerin tozaltı kaynak operatörü olmak için uygun kişiler olduğunu düşünüyoruz.
Kaynak yapılacak her türlü ortam genelde paslı, oksitlenmiş, insanı rahatsız edici yerler olduğu herkesin bildiği bir gerçektir. Ancak büyük ihaleler sonucunda viyadükler, barajlar, köprüler, tersaneler… kısacası büyük metal aksamlı parçalı her yer çalışma alanı olarak kabul edilir. Buralarda da hem yüksek ortamlar hem de gürültülü yerler olacağı kesindir. Kapalı ortamlarda çalışma imkanı mevcuttur. Güvenlik önlemleri çok çok önem arz ettiği için bu teknik personelin gerek maske, gerek eldiven, gerek elektrikten çarpılma, iş yerinde güvende olmak gibi önlemleri alma zorunluluğu bulunmaktadır.
Meslek liselerinde metal ile ilgili bölümler okunabileceği gibi halk eğitim merkezlerinin verdiği meslek edindirme kurslarında da tozaltı kaynak operatörü alınabilmektedir. Çıraklık, kalfalık ve ustalık süreçlerinden sonra metal işleri teknolojisi alanında kendisine kaynakçılık yapma hakkı tanınır.
İnşaat ve otomotiv sanayisi ile ilgili büyük çaplı işler yapan firmaların teknik olarak özel konumda bulunan tozaltı kaynakçılarına ihtiyaçları her geçen gün artmaktadır. Dolayısıyla çelik konstrüksiyon ya da büyük tonajlı tankerlerin makinelerin kaynatılması amacıyla bu önemli görevi yüklenen kişilere iş imkanı tanınmaktadır.
Dünya genelinde denizcilik endüstrisi, uçak sanayi, otomotiv endüstrisi ile köprü yapımı, demiryolu yapımı araçları için gerekli metal sanayisinin ihtiyaç duyduğu her alanda iş imkanı doğmaktadır. CNC makinalarında tozaltı kaynak düzeneklerinin yaygın olarak kullanılmaya başlaması ile bu alanın genişlemesi düşünülmektedir. Endüstriyel alanda yapılan çalışmalar tozaltı kaynak operatörünün iş imkanlarına genişletmektedir.
İş imkanları sürekli olarak genişleyen tozaltı kaynakçısı maaşları da çalışanın refah düzeyinin gelişmesine olanak tanımaktadır. Profesyonel olarak işini en iyi şekilde icra eden tozaltı kaynakçıları dönemin asgari ücretlinin üç katına kadar çıkabilmektedir. Mesai durumu söz konusu olacağından maaş ekstralar ile birlikte kat kat artış gösterecektir. Çünkü uluslararası boyutta faaliyetteki firmalar normal kaynakları tercih etmiyor. Tozaltı kaynağı yapmayı bilenlerin sayısı da istenilen seviyelere çıkamamıştır. Durum böyle olunca da tozaltı kaynakçısı maaşları çalışan kişinin memnun olacağı seviyeye ulaşacaktır.
Bir önceki yazımız olan Çeviri Yaparak Para Kazanmak başlıklı makalemizde Çeviri ajansı açmak, Çeviri işinden gelir elde etme ve kitap çevirme işi hakkında bilgiler verilmektedir.