Tramvay-Metro sürücüsü kime denir ne iş yapar Teknoloji insanların hayatını kolaylaştırmak için olanca hızıyla yol alıyor. Hızlı ulaşımda rol üstlenen Metro sürücüsü Vatman adı verilen kişiler, belli bir güzergah hattı içinde kendine tanınan kurallar çerçevesinde raylı sistem ile yolcu taşır. Aynı görev tramvay sürücüsü için de verilmiştir. Çok cazip bir meslek gibi görünen ancak sorumluluğu […]
Teknoloji insanların hayatını kolaylaştırmak için olanca hızıyla yol alıyor. Hızlı ulaşımda rol üstlenen Metro sürücüsü Vatman adı verilen kişiler, belli bir güzergah hattı içinde kendine tanınan kurallar çerçevesinde raylı sistem ile yolcu taşır. Aynı görev tramvay sürücüsü için de verilmiştir.
Çok cazip bir meslek gibi görünen ancak sorumluluğu çok büyük olan bu meslek grubunu yakından tanıyalım. Raylı sistemler teknolojisi meslek alanında, tramvay-metro sürücüsü olarak adlandırılan vatman, herkesin ilgisini çeken meslekler arasında yer almaktadır.
Gelin hep birlikte inceleyelim. Çok büyük sorumluluk gerektiren bu mesleği okumak için bir okul maalesef gerektirmiyor. Halk eğitim merkezlerinde ya da belediyelerin düzenlediği meslek kurslarında vatman yetiştirilmektedir Oysa günde yüz binlerce insanın bir yerden bir yere taşınması sorumluluğunu üstlenen kişinin kısa süreli eğitimlerle değil, mesleğin verildiği bir okulda yetiştirilmesi gerekmez mi?
Çok nadir de olsa duyduğumuz raylı sistemler üzerindeki taşıtların raydan çıkma, çarpışma haberleri yüreğinizi burkuyor. Mesleğe girmek için 18 yaşını geçen herkes bu kurslara katılıp belge alması yeterlidir. Halk eğitim merkezlerinde açılan kurslarda 18 yaşından küçük olan bireylerin veli onayıyla katılabilme hakkı da bulunmaktadır. Üstelik vatman olmak için yabancı uyrukluların da valiliklerden izin alıp katılma hakkı bulunmaktadır.
İlgi duyanların yaşadıkları yerlerde yaygın eğitim hizmeti veren halk eğitim merkezlerinin kurslarını takip etmesi gerekmektedir. Hatta bu kurs açılmıyorsa halk eğitim merkezi müdürü ile görüşerek kurs açılma teklifinizi götürebilirsiniz. Çevrenizde bu kursa katılarak tramvay-metro sürücüsü vatman olmak isteyenleri harekete geçirip sayıyı artırmanız durumunda kursa açılma fırsatı tanırsınız. Bütün sosyal statü ve kültürlerin, farklı yaş gruplarının bir arada eğitim alma hakkı bulunduğunu unutmayın.
Belediyenin açtığı kurslarda ise prosedür biraz farklı işlemektedir. En az lise veya dengi okul mezunu olmak şartı aranmaktadır. Askerliğini yapan erkek adaylar ile 35 yaşını geçmeyen, zihinsel ya da bedensel özrü bulunmayan vatandaşların bu kurslarda başarılı olması halinde metro sürücüsü tramvay sürücüsü vatman olma hakkı bulunmaktadır.
Biraz önce mesleğin eğitimi ile ilgili verdiğimiz bilgiler ışığında bireysel manada mesleğin gerektirdiği özellikler şunlardır;
Dakik, dikkatli, sabırlı, sorumluluk sahibi kişiler tercih edilmektedir. En önemlisi renk sorunu olmayanların bu mesleği seçmesi gerekir. Çünkü yeşil ışık, kırmızı ışık, sarı ışık sürekli takip edilmesi gerekecektir. Kulakların göz, el ve ayakla eşgüdüm halinde çalışması temel prensiptir. İşini temiz, tertipli, düzenli yapan insanlarla, iletişimi güçlü olan kişilerin vatman olmak için yeterli özellikleri taşıdığı kabul edilmektedir.
Büyük şehirlerde şehiriçi ulaşımın yeraltından yani metro ile yapılmasına ağırlık verilmiştir. Dolayısıyla metro sürücüleri başta belediyelerin en çok aradığı elemanlar arasında olacaktır. Türkiye’de 30 civarı büyük şehir bulunmaktadır. Şimdilik 7 büyükşehir belediyesinde raylı sistemle hizmet vermektedir. Buralarda vardiyalı sistemle çalışacak tramvay metro sürücüsü vatman ihtiyacı bulunmaktadır. Emekli olanların yerine yenileri geçmektedir. Hatlar sürekli olarak yenileniyor, geliştiriliyor, artırılıyor. Bu da yeni istihdam alanları anlamına gelmektedir.
Çok yakın gelecekte bütün büyük şehirlerimizde raylı sistemler ile toplu ulaşım yapılması beklenmektedir. Teknoloji buna müsaittir. İnsanlardan raylı sistemler ile Yolculuk yapmaktan memnundur. Yerel yönetimde söz sahibi olan kişiler bu durumu çok iyi bilmektedir. Seçimlerde projeleri arasında mutlaka raylı sistem ulaşımına ağırlık verilecektir. Hiç şüphesiz yakın gelecekte bütün şehirlerimizde raylı sistem ile toplu taşıma yaygınlaşacaktır. Bu bağlamda tramvay metro sürücüsü vatman iş imkanları hat safhalara ulaşacaktır.
Bir müjde de bayanlara vermek istiyoruz. Çünkü bayanların da rahatlıkla bu mesleği icra edebileceğini söyleyebiliriz.
Bu meslekte tecrübesi olanlar ağır vasıta ehliyeti bulunması durumunda, olur da işsiz kalırsa özel ya da kamu kuruluşlarında toplu taşıma hizmeti veren otobüslerde şoförlük imkanı bulunmaktadır.
Zorlu bir görev üstlenen vatman çalıştığı kurumda önemli bir personeldir. Onun işini yapabilecek başka bir personel zor bulunur. Bazı meslekler özeldir, işte özel mesleklerden birisi olarak kabul edilen tramvay metro sürücüsü yani vatman, belediyelerde kadro alma hakkı yüksek potansiyelde bir elemandır. Çünkü sendikal hakları bulunur, toplu sözleşmelerde belirlenen fiyatlar kapsamında maaş alır. Bu da aktüel asgari ücretin 4 katına kadar çıkabilir.
Bazı durumlarda taşeron firmalarda çalışmak zorunda kalan vatmanlar kadrolu çalışan meslektaşlarına göre biraz düşük alırlar. Her halükarda vatmanlık, metro sürücüsü, tramvay sürücüsü görevinde bulunanların maaşı Türkiye şartlarında azımsanamayacak seviyelere çıkabilir.
Bir önceki yazımız olan Doğal Et Üretiminden Para Kazanmak başlıklı makalemizde Doğal et, doğal et üretimi yapmak ve yapay et hakkında bilgiler verilmektedir.