KÜLTÜR NEDİR, NASIL OLUŞUR Her toplumun farklı yaşam tarzı ve farklı anlayışları vardır. Diğer toplumlardan bizi ayıran bu farklılığa kültür diyoruz. Bu kültür, insan ilişkilerinde kendini gösteriyor ve kabul görüyor. Nedir bu kültürü oluşturan ögeler derseniz; inançlar, eğlenceler, giyim-kuşam, yeme-içme, yardımlaşma, misafirperverlik, bayramlar vb sayabiliriz. Doğal olarak bu kültürün oluşmasını etkileyen çeşitli faktörler vardır. KÜLTÜR OLUŞUMUNU […]
KÜLTÜR NEDİR, NASIL OLUŞUR
Her toplumun farklı yaşam tarzı ve farklı anlayışları vardır. Diğer toplumlardan bizi ayıran bu farklılığa kültür diyoruz. Bu kültür, insan ilişkilerinde kendini gösteriyor ve kabul görüyor.
Nedir bu kültürü oluşturan ögeler derseniz; inançlar, eğlenceler, giyim-kuşam, yeme-içme, yardımlaşma, misafirperverlik, bayramlar vb sayabiliriz. Doğal olarak bu kültürün oluşmasını etkileyen çeşitli faktörler vardır.
KÜLTÜR OLUŞUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER
En başta şunu bilmek gerekir ki bir kültürün oluşması için geniş toplum kesimleri tarafından kabul görmesi gerekir ki bu da kısa süre içerisinde gerçekleşmesi imkansızdır.
Diğer bir faktör de yaşanılan yerin coğrafi özellikleridir. Jeolojik yapı kültürün de renklenmesinde oldukça etkili olmuştur. Zor şartların insanları ile hayatını kolayca idame ettiren toplumların kültür yapısı elbette farklılık gösterecektir. Biri daha kolaycı bir kültür yapısı ortaya çıkarırken, çetin şartlarda yaşayanların yaşam felsefesi de sağlam temellere oturmak zorunda kalacaktır.
Kültürü oluşturan etkenlerden iklimi söylemeden geçmek olmaz. Çünkü iklim de insanların yaşam biçiminde belirleyici rol üstlenir. Sıcak iklimin insanları sıcakkanlı, samimi, anlayışlı olurken; soğuk iklimde yetişen insanlar da doğası gereği sert yapılı, korkusuz, cesur insanlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kültürü oluşturan manevi ögelerden din, dil, gelenek, görenek, ahlak anlayışı, töreler, komşuluk ilişkileri, yazılı kanunların etkisi de kültürün değişmesinde ve gelişmesinde etki edebilir.
Burada şunu yapmamak lazımgelir ki kime üzülmesin incimesin. Kültürleri birbiri ile üstünlük bazında kıyaslamamalıyız. Dedik ya biz bu kültürü kendi isteğimize göre şekillendirmedik. Doğanın bize verdiği rolü oynamak zorunda kalarak oluşturduk bu ekini.
Kültürün doğup geliştiği topraklara kültür ocağı adı verilir. Kültürü oluşturan unsurlar ocaktan çıkar ve yayılarak gelişir ve genişler.
Bir önceki yazımız olan Berbat 2 Buluş; Cips ve Cola başlıklı makalemizde Cola nasıl bulundu?, George Crum ve Patates cipsi nasıl icat edildi? hakkında bilgiler verilmektedir.