Ulaşımın deniz ve kara yolunda seyretmesine seyirci kalmak istemeyen sivil havayolu şirketleri eleman ihtiyacını gidermek için Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü mezunu teknik personel olan uçak gövde, motor bakım teknik uzmanları aramaktadır. Sadece teknik bakım elemanı değil havacılıkla ilgili diğer branşlarda da teknik eleman el üstünde tutulan gözde personeller arasındadır. Uçak gövde motor bakım teknik […]
Ulaşımın deniz ve kara yolunda seyretmesine seyirci kalmak istemeyen sivil havayolu şirketleri eleman ihtiyacını gidermek için Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü mezunu teknik personel olan uçak gövde, motor bakım teknik uzmanları aramaktadır. Sadece teknik bakım elemanı değil havacılıkla ilgili diğer branşlarda da teknik eleman el üstünde tutulan gözde personeller arasındadır.
Her türlü hava yolu taşıtının elektronik ya da mekanik başta olmak üzere motor gövde bakım ve parçalarının montajını yapabilen kişiler eğitimini aldıktan sonra belli bir dönem staj yapar. Sonrasında uçakların motor ve mekanik ekipmanlarını elektronik aksamlarının onarım, bakım, montaj gibi işlerini muntazam bir şekilde yerine getiren ehliyetli kişilere uçak gövde, motor bakım teknik uzmanı denir.
Lise ya da dengi okullardan mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından yılda bir kere yapılan YKS sınavında yeterli seviyede puana ulaşanlar üniversitelerin Sivil Havacılık Yüksekokulunda eğitim alması şarttır. Türkiye’de son yıllarda sivil havacılık eğitimi vermeye başlayan üniversite sayıları artış göstermiştir. Başlangıçta birkaç üniversitede uçak gövde motor bakımı bölümü okutulmakta iken bu sayı giderek artmaktadır. Elbette bu artış sektörün gelişmesi ile de paralel bir durum arz etmektedir. Çünkü insanlar karayolu ile yolculuk yapmayı fazla tercih etmiyor, havayolu şirketlerinin uygun fiyata bilet satması, beraberinde bu sektörün canlanmasına neden olmuştur. Bu sektörde teknik eleman ihtiyacı da bu paralellik ile birlikte ortaya çıkmıştır. Özel Eğitim Kurumları da havacılıkla ilgili yeni bölümler açmaya başladı. Bu nedenle gelecekte kazançlı bir sektörde yol almak isteyenler havacılık liseleri ile başlayıp sonrasında üniversitenin ilgili bölümlerine geçiş yapmaları tavsiye edilmektedir. İş imkanı yüksek en iyi 2 yıllık bölümler arasında uçakla ilgili bölümlerin sayısı artış göstermiştir.
Fen ve matematiğe ilgi duyan gençler uçak gövde motor bakım teknik uzmanı olmak için iyi bir başlangıç yapmalıdır. Uçak Teknolojisi Teknikeri olmak için gerekli özellikler;
Uçak Gövde Motor Bakım bölümünden mezun olanlar doğal olarak sivil havacılık alanında faaliyet gösteren firmaların bünyesine katılacaktır. Uçaklar ilgili her türlü bakım, onarım, montaj, tadilat işlemleri bu teknik personelin yapacağı işler arasındadır.
Sadece sivil havacılık sektöründe değil, güvenlik kuruluşlarımız olan emniyet ve askeri uçakların bakım birimlerinde de çalışma ve iş bulma imkânına sahiptirler. Üstelik aldıkları belge uluslararası geçerlilik taşıdığı için yurt dışında da istihdam olanağı bulunmaktadır. Başta Avrupa Birliği ülkelerinde çalışabileceklerini iş imkanı yakalayabileceklerni rahatlıkla söyleyebiliriz.
Kendini geliştirmiş, birikimli, donanımlı uçak gövde motor bakım teknikeri yurtiçi ve yurtdışındaki havacılıkla ilgili bütün firma ve kuruluşlardan iş teklifleri alacaktır. Bütün mesleklerde olduğu gibi mükemmel donanım ve iletişim gücüne sahip olmak gerektiği bilinmelidir.
Adından da net bir şekilde anlaşılacağı üzere bakım ve teknik işlerden sorumlu bir kişidir. Üstelik uçağın uçmasını sağlayacak olan motor ve gövde ile ilgili iş ve işlemler yapılacağı için genelde merkezi yerlerde bulunan uçak bakım alanlarında görevlerini yerine getireceklerdir.
Sürekli makineler ile haşır neşir olacaklar. Dolayısıyla imal etme, tasarlama, sınıflama, kullanma, çalıştırma, deneme, onarım yapma, ölçme, çözümleme, değerlendirme, analiz etme gibi işlemlerini yerine getireceklerdir. Bütün bu teknik işlemler yerine getirilirken yağ, pas, kir, gürültü haliyle olacaktır.
Titiz, dikkatli, asla hata gerektirmeyen bir çalışma anlayışı hakim olacaktır, Kendi başınıza karar vermeyeceksiniz, Sürekli ekip halinde diğer personellerle iletişim halinde alınması gerekmektedir. Çalışma sistemleri yerine göre vardiyalı sistem, yerine göre tam gün olarak ayarlanabilir. Hatta ve hatta çalıştığınız sürekli işyeri haricinde şehir içinde veya ülke dışında size ihtiyaç duyulması halinde seyahat yapmanız gerekebilir.
Kısacası, düzenli bir iş yapacaksınız ancak istenmeyen durumlara da hazırlıklı olup, her an her yere gitme ihtimalimiz olabilecek bir iş söz konusudur.
Kamu sektöründe size istihdam olanağı tanınması durumunda devlet memurları kanunları hükmünce maaş hakkı elde edersiniz. Başlangıç 9 derecenin 2 kademesi olarak belirlenmiştir. Yıllara göre maaşınızdan artış gösterecektir.
Bu sektörde özel havayolu kuruluşlarının sürekli gelişmesi beraberinde uçak, gövde, motor bakım teknikeri başta olmak üzere diğer benzer elemanların alınmasına da imkan tanımaktadır. Özel havayolu firmaları sizi bünyesine katıp çalıştırdığı takdirde başlangıçta maaşının düşük tutulsa da birkaç yıl içerisinde asgari ücretin 5 katının olabilecek seviyede maaş hakkı elde edebilirsiniz.
Meslekte ilerleme düşüncesi olanlar bitirdikleri lisans programının ilgili eğitim bölümlerinde yükseklisans doktora yapma haklarına sahiptir.
İş yerinde ise atölye sorumlusu, insan kaynakları yetkilisi, uçak bakım müdürü gibi yöneticilik görevlerine geçirebilirler.
Uçak gövde motor bakım uzmanı el üstünde tutulacak meslekler arasında yer almaktadır. “İstikbal göklerdedir.” özdeyişini prensip edinen Türk gençleri hem ülkemizin korunması hem de ilkeli bir meslek icra etmekten gurur duyacaklardır.
Bir önceki yazımız olan Çeviri Yaparak Para Kazanmak başlıklı makalemizde Çeviri ajansı açmak, Çeviri işinden gelir elde etme ve kitap çevirme işi hakkında bilgiler verilmektedir.