Dünya devletleri arasında ilişkilerin devamını sağlamak amacıyla uluslararası ilişkiler uzmanı olan ve adına diplomat adı verilen kişilere gereksinim duyulur. Uluslararası boyutta konuşulması, çözülmesi gereken soru ve sorunlar eğitimini almış tecrübeli uzmanlar tarafından ortadan kaldırılmaya çalışılır. Dünyanın global bir yapıya bürünmesi neticesinde gerek devletler, gerek şirketler sınır ötesindeki benzer nitelikteki konuların dengede tutulması, çözüme kavuşması için […]
Dünya devletleri arasında ilişkilerin devamını sağlamak amacıyla uluslararası ilişkiler uzmanı olan ve adına diplomat adı verilen kişilere gereksinim duyulur. Uluslararası boyutta konuşulması, çözülmesi gereken soru ve sorunlar eğitimini almış tecrübeli uzmanlar tarafından ortadan kaldırılmaya çalışılır.
Dünyanın global bir yapıya bürünmesi neticesinde gerek devletler, gerek şirketler sınır ötesindeki benzer nitelikteki konuların dengede tutulması, çözüme kavuşması için uluslararası ilişkiler konusunda uzmanlaşmış kişilerden destek alırlar. Bu bölümde okumak hem bir insani sorumluluğu yerine getirmek, hem de evrensel bir kariyer yapmak adına süper bir atılımdır. Dünya çapında yaşanan olayların değerlendirilmesi, dengede tutulması, incelenmesi neticede her iki tarafında lehine sonuçlanması için uzmanlar görüşmeler yürütürler.
Jeopolitik olarak bölgesel ve küresel sorunların uluslararası boyutta çözümünün sağlamak amacıyla sosyal, ekonomik, politik gelişmeleri yakından takip edip belli bir yapı içerisinde devletleri temsil ederler. Burada yapılan genelde uluslararası boyutta faaliyette bulunan devlet ya da örgütlerin rolünün üstlenerek etkileşim halinde anlaşmazlıkların giderilmesi için gündemi inceleyen, yorumlayan, değerlendiren ve kendisine gerektiğinde başvurulan kişi uluslararası ilişkiler uzmanıdır.
Uluslararası ilişkiler uzmanı olma düşüncesindeki insanların belli başlı özellikler ve becerilere sahip olması şarttır. Bunlar;
Yüksek öğretim kurumuna bağlı vakıf ya da devlet üniversitelerinin ilgili bölümlerinden mezun olmak bir şarttır. Uluslararası ilişkiler uzmanı çıkaran bölümler şunlardır;
İtisadi İdari Bilimler Fakültesi
İktisat Fakültesi
Siyasal Bilgiler Fakültesi..
Bünyesinde bulunan;
Küresel ve Uluslararası İlişkiler,
Uluslararası İlişkiler,
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ,
Avrupa Birliği İlişkileri bölümleridir.
Bu bölümlerin bitirilmesi diplomat olmak için yeterli değildir. Uluslararası ilişkiler uzman olmak için sahada bulunmak, yani aktif görev almak temel prensiptir. Tecrübesi olmayan, insani ilişkiler bakımından aktif rol almayanlar mesleği yerine getirmek için yetersiz kabul edilir.
Türkiye’de uluslararası ilişkiler uzmanı olmak için işler biraz farklı yürümektedir. Siyasi yön ağırlık bastığı herkesin malumudur. Lster istemez hükümete yakın çevrelerin seni tanıması, size güvenmesi, dolayısıyla görev vermesi gerekmektedir. Bu alanda söz sahibi olmak isteyen gençlerin lise eğitiminden sonra YKS’de yeterli puanı elde edenlerin önemli bir üniversitede eğitim gördükten sonra yine tanınmış grup, örgüt ve derneklerde boy göstermesi beklenir. Sonrasında da kendisine ihtiyaç duyulması halinde görev vermesi beklenmelidir.
Üniversitelerde 1 yıl hazırlık, 4 yıl eğitim verildikten sonra okulu başarıyla sona erdiren öğrencilere uluslararası rol oynayabilme yeterliliğini gösteren lisans diploması verilmektedir.
Eğitimini tamamlayıp hayata atılmak isteyen gençler başta kamu olmak üzere özel sektörde de iş bulma çalışma hakkına sahiptir. Çalışma alanları sivil toplum kuruluşları ile başlar, sonrasında Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kamu İktisadi Teşebbüsleri, Kalkınma Ajansları bünyesinde bulunan kaymakamlık, müfettişlik, uzmanlık gibi görevlerde bulunabilirler.
Sadece bu bakanlıkların ilgili birimlerinde değil, yine uluslararası şubeleri bulunan bankalarda ve kitle iletişim firmalarında iş bulabilirler. Son yılların popüler kuruluşları olarak kabul edilen düşünce kuruluşlarının uluslararası ilişkiler temsilcisi olarak istihdam olanağı yakalanabilir.
Ayrıca, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ile devleti uluslararası bürokraside temsil etmek amacıyla da görev alabilirler. Kamu kuruluşları haricinde özel sektöründe dış Ticaretle ilgili birimlerinde görev alabilirler.
Uluslararası ilişkiler uzmanı aynı zamanda dünya genelinde faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarının temsilcisi olarak sorumluluk alırlar. Ayrıca, kamuoyu araştırma firmalarında, siyasi partilerin uluslar arası görüşmelerinde kendisinden istifade edilebilir. Uluslararası boyutta faaliyet gösteren projelerin desteklenmesi amacıyla kendisine müracaat eden kurum ve kuruluşların temsilcisi mahiyetinde ilişkilerin hızlandırılması, projelerin hazırlanması ve uygulanması aşamasında çalışma olanağı yakalarlar.
Çalıştığı kuruma bağlı olarak kazanç değişken bir durum arz eder. Başlangıçtan uluslararası ilişkiler uzmanı görevini yapacak kişinin etkinliği, tecrübesi ve temsil ettiği firmanın uluslararası ölçeği boyutunda maaş verilecektir. Sonrasında ise kazanç performansa bağlı olarak artacaktır. Bu durum özel sektör için bu şekilde düşünülmelidir. Kamu alanında yol verilmesi durumunda devlet memurları ya da kamu işçileri kapsamında değerlendirileceği için maaş otomatikman diğer çalışanlara nazaran yüksek olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Çeviri Yaparak Para Kazanmak başlıklı makalemizde Çeviri ajansı açmak, Çeviri işinden gelir elde etme ve kitap çevirme işi hakkında bilgiler verilmektedir.