Yat inşa teknisyeni ne iş yapar Zengin insanlar tarafından özel olarak tasarım yaptırılarak kullanılan yatların çizim, bakım, onarım, montaj ve kalite kontrol gibi işlemlerini yapan kişidir. Bütün işlemler yat inşa teknisyeni tarafından yapan ve mühendis tarafından verilen talimatları yerine getiren meslek erbabına yat inşaat teknisyeni denir. Görevleri nelerdir Kendine verilen talimatları uygular. Önceden iş sürecini […]
Zengin insanlar tarafından özel olarak tasarım yaptırılarak kullanılan yatların çizim, bakım, onarım, montaj ve kalite kontrol gibi işlemlerini yapan kişidir. Bütün işlemler yat inşa teknisyeni tarafından yapan ve mühendis tarafından verilen talimatları yerine getiren meslek erbabına yat inşaat teknisyeni denir.
Teknolojinin sağladığı her türlü teknik makine, yat inşa teknisyeninin bilmesi ve kullanması gereken ekipmanlar arasındadır. Bunlar; lazer makinesi, CNC makinası olabilir. Ayrıca, şablon, kalıp şablon, freze, mengene, pres çeşitleri, markalama ve ölçme alet edevatları olarak pistole, pergel, metre, eğri cetvel, T cetveli kullanır.
El makinaları olarak ise, planya, testere, freze, dekupaj gibi makineler.
El aletleri olarak da tornavida, çekiç, testere, düztaban, rende, pense gibi aletler.
Ayrıca malzemeler vida ve diğer gereçler. Bütün bunları kullanırken anahtar takımları, yapıştırıcılar, bağlantı elemanları, zımpara makinaları, spiral taşı, bileme taşı, iş sehpaları, boy kesme makineleri, baş kesme makinesi, kalınlık kesme makinesi, ebatlama makinası ve bilgisayar destekli çizim yazılımlarını kullanılması gerekir.
Teknik bir personel olduğu için her konuda alet, edevat, araç, gereç, makine kullanımına yakın olması gerekir.
Mesleğin gereği her türlü yat bakım, onarım, inşa işi ile uğraşmak zorunda olduğu için dizayn bürolarında, yat yapan tersanelerde, özel ya da devlete ait tersanelerde; montaj, tasarım, bakım, onarım yapan yerlerde çalışmak mecburiyetindedir.
Çalışılan ortamlar genelde tozlu, nemli, görüntülü yerlerdir. Çalışma koşulları biraz yıpratıcı olduğu için zor bir görev bu mesleği seçecek olanları beklemektedir. Çünkü çalıştığı işyerlerinde patlayıcı maddeler, yakıcı maddeler, zehirli maddeler bulunmaktadır. Ayrıca makinalar, kesici aletler ile çalışması zorunlu olduğu için elektrik çarpması başta olmak üzere farklı iş kazaları ile yüz yüze kalınabilir.
Bütün bu bilgiler, mesleği seçmek isteyenlere iş sağlığı ve güvenliği kurallarının çok iyi öğrenilmesi ve uygulanması gerektiğini zorunlu kılmaktadır.
Bu meslekte çalışmak isteyenler bazı durumlarda hafta sonu veya mesaili çalışmak zorunda kalabilir. İşi yerine getirirken gemi yapım mühendisleri, kendi ile aynı pozisyondaki meslektaşları ve diğer işçiler ile eşgüdüm halinde hareket etmek zorundadır.
Meslek liselerinde okutulan yat inşa dalında eğitim almak gerekmektedir. Ortaokuldan sonra girilen bu bölümler başarı ile tamamlandığında kendisine lazım olacak gerekli bilgi, donanım ve eğitim verilmiş olacaktır. Çünkü eğitim aldığı kurumda teorik ve uygulamalı olarak dersler verilecek. Dolayısıyla yat imalatı yapma konusunda bilgi sahibi olacak.
En çok kullanılacak malzemeler, fiber glass, kontrplak ve ahşap nasıl şekillendirilir ve birbirleriyle nasıl montaj yapılır öğrenecektir. Dileyen öğrenciler kendini geliştirmek amacıyla yükseköğretim kurumlarının ilgili bölümlerinde eğitim alarak yükselme şansı yakalayabilir.
Eğitim alıp mezuniyetten sonra iş arayanlar kolayca iş bulma imkanı mevcuttur. Çünkü özel ya da devlete ait olan tersanelerde tasarım, üretim, montaj, onarım, bakım gibi alanlarda çalışma hakkı elde edecektir. Çalışmak için dizayn büroları, kompozit yat veya ahşap yat imal eden tersanelerde girip rahatlıkla çalışabilirler.
Çalışılan konum, pozisyon ve yöre iş imkanı ve kazancı belirler. Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili olması nedeniyle gelecekte en çok ihtiyaç duyulan elemanlar arasında sayılmaktadır. Eğer kendi alanı ile ilgili iş bulamayan olursa mobilya sektöründe istihdam yakalama şansı mevcuttur. Ayrıca tekne montaj, onarım, gemi yapım ve ahşap tekne imalatçıları da alternatif iş demektir.
Her sektörde olduğu gibi başlangıçta size asgari ücret ödenir. İş bilgisi, tecrübe, birikim, performans, titizlik, disiplin kazancınızın artmasında önemli etkenler olacaktır. Teknik bir eleman olduğunuz için size asgari ücret üstünde ödemelerle işe başlatılabilir. Net olarak yat inşa teknisyeni maaşı diğer benzer meslek elemanları ile yakınlık gösterecektir. Bu da asgari ücretin iki katından fazla olabilir.
Başkalarına bağlı çalışmak istemeyen kişiler kendine ait bir iş yeri açma ve yat ihracatı yapma düşüncesiyle hareket edebilir. O zaman kazanç sektördeki başarınız ile ortaya çıkacaktır.
Bir önceki yazımız olan Çeviri Yaparak Para Kazanmak başlıklı makalemizde Çeviri ajansı açmak, Çeviri işinden gelir elde etme ve kitap çevirme işi hakkında bilgiler verilmektedir.