Yeminli Mali Müşavir Kime Denir Bir işletme sahibi olan kişilerin veya şirketlerin ticari faaliyetlerinin kurulması, geliştirilmesi için kendine danışılan kişidir. Süreç içinde muhasebe sistemlerinin tutulması, mali ve finans konularında denetim, inceleme ve mali tablolar ile beyannamelerin yönetmelik ve yasalardaki hükümlere uygun bir şekilde standartlara uygun olup olmadığını kontrol etme işini yapan yetkili kişilere Yeminli Mali […]
Bir işletme sahibi olan kişilerin veya şirketlerin ticari faaliyetlerinin kurulması, geliştirilmesi için kendine danışılan kişidir. Süreç içinde muhasebe sistemlerinin tutulması, mali ve finans konularında denetim, inceleme ve mali tablolar ile beyannamelerin yönetmelik ve yasalardaki hükümlere uygun bir şekilde standartlara uygun olup olmadığını kontrol etme işini yapan yetkili kişilere Yeminli Mali Müşavir denir.
Ayrıca muhasebe prensipleri doğrultusunda hesapların denetimlerinin standartlara uygunluğunun doğru olup olmadığını denetleyen ve onay veren uzman kişidir.
Denetledikleri, inceledikleri şirketlerin tasdikinin doğruluğundan sorumludur.
Yapılan tasdik doğru değilse bunun sınırlı ve kapsamlı olmak üzere zarara uğratan, vergilerden ya da gelebilecek her türlü cezalardan yükümlüdür. Sonrasında doğabilecek zararlardan sorumlu olur. Bu bakımdan Yeminli Mali Müşavirin görevlerinden en önemlisi yaptıkları tasdikin içeriğini düzenleyerek raporlarında açık bir şekilde belirtilmesi gerekir.
Yeminli Mali Müşavirin görevi asli işlevlerin tasdik edilmesidir. Tahsil edilecek olan belgeler taktik konuları ve bununla ilgili usul ve esaslar tüzel ve gerçek kişilerin mükellefiyet biçimleri, ciroları, iş kolları, ithalat-ihracat, döviz kazandırıcı işlemleri, yatırım miktarları ve belgelerin ibraz edilecek mercilerin esas alınması da esas görevlerindendir.
Bütün bu iş ve işlemlerin Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmeliklere uygun bir şekilde yapılmasını sağlamak.
İşlerin çoğu otomasyon sistemi ile yapılsa da bizzat tasdik için gerekli olan hesap makinesi, bilgisayar, hesaplama yazılımları, beyannameler, makbuzlar, yasal defterler ve her türlü kırtasiye malzemeleri Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ya da Yeminli Mali Müşavirin kullanması gereken standart araç gereçler arasındadır.
İşler hızlı bir şekilde yürütülmesi amacıyla iletişim medya araçları en iyi şekilde kullanılmalıdır.
Çoğunlukla büro ortamında ve oturarak görevini ifa eder. 1. dereceden verilerle uğraştığı için dikkatli olmak zorundadır. Yanlış tasdik yapıldığı zaman sorumluluk kendisinde olacaktır. Düzenli bir çalışma ortamı vardır. İşi gereği işletme sahipleri ile ve Gümrük ve Maliye Bakanlığı çalışanlarıyla, meslektaşları, meslek kuruluşları personeli ile sürekli iletişim halinde kalır.
Üniversitelerin ilgili bölümleri olan kamu yönetimi, bankacılık, işletme, iktisat, hukuk, maliye bölümlerinden veya siyasal bilimler dalında eğitim veren fakültelerden birisini bitirmek şarttır.
Yeminli Mali müşavir olmak için yapılan sınavı başarıyla geçmek gerekir. Bunun sonucunda mali müşavir ruhsatı almak zorunludur. Ayrıca minimum 10 sene Serbest Muhasebeci veya Mali Müşavir görevini sorunsuz tamamlamak şarttır.
10 yıl hesabı için 3568 sayılı Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlik Meslek Kanunu dikkate alınır. Burada nelerin esas alındığı nelerin dikkate alınmadığı açık bir şekilde ifade edilmektedir.
Özel işletmelerde çalışma hakkı bulunmaktadır. Yeminli Mali Müşavir olarak çalışanlar yasada belirtildiği şekliyle özel muhasebe bürosu açma hakkına kaybeder ve başka biri ile ortak büro açamaz. Sadece kendine ait Yeminli Mali Müşavirlik bürosu açma hakkı bulunmaktadır.
Ticaret yapmak isteyenlerin mutlaka bir işletme açması, bunun gelir-gider, kazanç-zarar düzenlemelerinin yapılması, endüstriyel sektörde oluşan mali ve ekonomik sorunların karmaşık durumdan kurtarılması amacıyla işinin ehli ekonomik danışmana ihtiyacı olacaktır. Bütün bunların giderilmesi amacıyla her daim Yeminli Mali Müşavir açığı olacaktır.
Meslekteki güvenilirlik, etkinlik, birikim, tecrübe kazancı belirlemede önemli bir etkendir. Marka haline gelinmesi durumunda önemli işletmelerle anlaşma yaparak gelirini fahiş fiyatlara çıkarabilen Yeminli Mali Müşavirler bulunmaktadır. Ayda 20 bin ila 50 bin TL gelir elde eden meslek erbapları bulunmaktadır.
Etkileşim halinde bulunduğu kişi ya da kurumlar vasıtasıyla gelir katlanacaktır. Bankacılarla, maliye ve sigorta müfettişleri, hesap uzmanları, vergi kontrolörleri ile noter mali müşavirlerin iletişim etkileşim içinde olduğu benzer meslek erbapları arasındadır.
Meslekte ilerlemek pek mümkün gözükmemektedir, çünkü muhasebecilik, mali müşavirlik en son aşaması da yeminli mali müşavirlik şeklinde son bulmaktadır. Yaptığı denetimler, başarılar, iş kapasitesi kazancının netleşmesinde belirleyici olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Çeviri Yaparak Para Kazanmak başlıklı makalemizde Çeviri ajansı açmak, Çeviri işinden gelir elde etme ve kitap çevirme işi hakkında bilgiler verilmektedir.