Ülkemiz toprakları üzerinde idari olarak 81 il bulunmaktadır. Bunların yarıdan fazlasında zeytin üreticiliği yapılmaktadır. Türkiye’de zeytin üretiminin yarıdan fazlası da Ege Bölgesi’nde gerçekleşmektedir. Bu denli yoğun olarak üretimi yapılan tarım bitkisinin doğal olarak işin ehli insanlara ihtiyacı var. Bu işi yapan insanlardan en önemlisi zeytincilik ve zeytin işleme teknolojisi teknikeri olarak düşünülmektedir. Zeytin İşleme Teknolojisi […]
Ülkemiz toprakları üzerinde idari olarak 81 il bulunmaktadır. Bunların yarıdan fazlasında zeytin üreticiliği yapılmaktadır. Türkiye’de zeytin üretiminin yarıdan fazlası da Ege Bölgesi’nde gerçekleşmektedir. Bu denli yoğun olarak üretimi yapılan tarım bitkisinin doğal olarak işin ehli insanlara ihtiyacı var. Bu işi yapan insanlardan en önemlisi zeytincilik ve zeytin işleme teknolojisi teknikeri olarak düşünülmektedir.
Zeytinle ilgili her türlü ürünün sağlıklı ortamlarda üretilmesi, paketlenmesi, tüketici ile buluşturulması görevini üstlenen kişidir. Zeytincilik teknolojisi teknikeri mikrobiyolojik ve kimyasal analizler yaparak elde ettiği tahlil sonuçlarını inceleyerek değerlendirir. Sorun varsa bunlara karşı gerekli önlemleri alır, çözümler üretir.
Zeytin ekim, dikim, hasat ile zeytin türleri ve zeytinyağı kalitesi, sabun üretimi gibi konularda da bilgisine başvurulan meslek elemanına zeytincilik işletme teknolojisi teknikeri adı verilmektedir.
Çalıştığı işletmede Türk gıda kodeksi ve Türk Standartları Enstitüsü gibi kurumların mevzuatlarını bilen ve işletmelerde uygulamak üretim gücü saatte 60 kilowat saati ulaşan işletmelerde imza yetkisine sahip olmak
İmal edilen her türlü zeytin türevlerinin mevzuata uygun olarak paketlenmesi ve düzenlenmesini kontrol etmek
İmalat yapılan işyerindeki ürünlerin hijyen kurallarına uygun olarak imalat yapılmasına yardımcı olmak
Zeytin işletmeciliği, zeytin bahçelerinin geliştirilmesi, zeytin çeşitlerinin artırılması, zirai mücadele ve hasat gibi zeytinle ilgili çalışmalarda görev almak
Laboratuvarlarda duyusal ve kimyasal analizler yapmak
Üretilen zeytinyağı ya da zeytinin kalitesini kontrol etmek
Zeytine yeşil, siyah, sofralık olarak işlenmesinde farklı teknikler kullanmak
Laboratuvarda çıkan sonuçların raporlarını düzenlemek, üst makamlara bildirmek, elde ettiği istatistiksel bilgileri yorumlamak
Zeytincilik ve zeytin işleme teknolojisi teknikeri laboratuvar araç gereçlerini, kimyasal maddeleri, istatistik verileri elde edeceği bilgisayarı; gıda mevzuatında yazılı olan tüzük, yönetmelik ve yasaları bilir. Buna uygun olarak zeytinyağı ve zeytin üretiminde kullanılan her türlü makina ekipman ve aletleri kullanmasını bilir.
Türkiye’de Zeytincilik üzerine yapılan araştırma ve çalışmaları yakından takip etmelidir.
Zeytincilik üzerine yapılan çalışmaları araştırmalı bu sonuçlara göre gerekli planlama hazırlamalar yapmalıdır.
Türkiye’nin Zeytincilik İstatistik Bilgilerini analiz ederek sonuçları değerlendirmelidir.
Zeytincilik İşleme Teknolojisi üzerine yoğunlaşmak isteyen kişilerle biyoloji, kimya ve bitki yetiştirme konularında kendini geliştirmelidir.
Sorumluluk sahibi, titiz ve dikkatli kimseler olması beklenir.
Ayrıca koku alma, dokunma, tatma özellikleri gelişmiş olmalıdır.
İlgili mevzuatları yakından takip etme ve buna göre hareket etme potansiyeli olmalıdır.
Zeytin İşleme Teknolojisi ve Zeytincilik üzerine yapılan çalışma seminer ve bilgilendirmeleri yakından takip etmelidir.
Zeytincilik ve zeytin işleme teknolojisi teknikeri işin doğası gereği zeytinyağı ve zeytin üzerine imalat yapan fabrikalarda ya da küçük ve orta ölçekli atölyelerde çalışacaktır. Ayrıca laboratuvarlarda ve zeytin bahçelerinde çalışma durumları da söz konudur. Bahçeler biraz çamurlu, dikenli ve yorucu olabilir. Buna karşın laboratuvar ortamında çalışma imkanı bulan zeytincilik teknikleri işini sürekli ayakta yapmak durumunda değildir. Bu işe gönül verenlerin zamanının daha büyük bölümünü ayakta geçireceğini bilmesi gerekir.
Zeytincilik ve zeytin işleme teknolojisi teknikeri işini yaparken ziraat mühendisleri, kimya mühendisleri, gıda mühendisleri ile meslek odalarının ilgili temsilcileri ile koordineli bir şekilde çalışacaktır.
Ortaöğretimden sonra üniversitelerin ilgili Meslek Yüksek Okulunun zeytincilik ve zeytin işleme teknolojisi bölümünden mezun olması gerekmektedir. Lise ve dengi okullarından mezun olanların yeterli puanı alması kaydıyla bu bölüme rahatlıkla giriş yaparak önlisans programlarından mezun olması şarttır.
2 yıl eğitimden sonra kendine başarı belgesi niteliğindeki önlisans diploması verilir.
Zeytincilik teknolojisi teknikeri zeytinyağı ya da zeytin üretimi yapan işletmelerde iş bulabilir. Ayrıca zeytincilik üzerine araştırmalar yapan laboratuvarlarda, kamu kurumlarından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı bulunan ilgili kurumlarda çalışma imkanı yakalayabilir.
Türkiye’de kahvaltılarda olmazsa olmaz yiyeceklerden birisi olan zeytin ve zeytinyağı üzerine gelecekte farklı pazarlama teknikleri ortaya çıkacaktır. Buralarda sizlere ihtiyaç olacaktır. Dolayısıyla mesleğinizle ilgili düzenlenen her türlü seminer ve kurslara katılın. Gerekli sertifikaları alın. Bunlar sizin için önemli bir başlangıç fırsatı verebilir.
Eğitim aşamasında Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen her türlü kredi ve burs imkanı mevcut. Eğitimden sonra da sürekli bir işte çalışmak isteyenler zeytin sanayisi üzerine araştırmalar yapmalı. Teknik personel ihtiyacı olan zeytin ve zeytinyağı işletmelerinde bulup çalışacak bunun karşılığında da emeğinin karşılığını işini mükemmel bir şekilde icra eden zeytincilik ve zeytin işleme teknolojisi teknikeri maaşı verdiği emek miktarınca ödenecektir. Yaklaşık olarak Asgari ücretin üç dört katına kadar çıkabileceğini söyleyebiliriz.
Bir önceki yazımız olan Çeviri Yaparak Para Kazanmak başlıklı makalemizde Çeviri ajansı açmak, Çeviri işinden gelir elde etme ve kitap çevirme işi hakkında bilgiler verilmektedir.